Hovorí sa, že ak pustíme do svojho života umenie a prírodu, naše telo aj myseľ sa dostáva do úplne iných dimenzií. Nasledujúce dni vo viacerých kútoch Slovenska ponúkajú vyžitie, ktoré môže aj vám dodať energiu do ďalšej práce. Len tak pre potešenie seba alebo spolu s blízkymi, či priateľmi.

Divadelná Nitra 2016

Už zajtra štartuje v Nitre festival Divadelná Nitra, ktorý potrvá až do 28. septembra. „Medzinárodný festival Divadelná Nitra je najväčším divadelným festivalom v oblasti kultúry na Slovensku. Zároveň je uznávaným podujatím v európskom kontexte. Koná sa od jesene 1992 každý rok koncom septembra v Nitre. Je výberovou nesúťažnou prehliadkou špičkového európskeho, predovšetkým činoherného divadla, prístupnou tanečnému, pohybovému, hudobnému, bábkovému i výtvarnému divadlu, vyhľadáva netradičné, inovatívne a inšpiratívne scénické diela, oboznamuje s novými tendenciami a s novými menami tvorcov, obsahuje bohatý sprievodný a pracovný program, dáva priestor iným druhom umenia a prezentácii regionálnych kultúrnych aktivít.“ – hovoria o festivale organizátori.

Diváci si budú môcť pozrieť počas týchto dní diela ako “Ruže“, „Piliere krvi“, „Vtedy v Bratislave“, Solo  lamentoso“, či „Jamu deravú“. Podrobný program môžete nájsť na stránke festivalu www.nitrafest.sk

Bábkarska Bystrica budúci víkend

Bábkarská Bystrica štartuje už o 7 dní, avšak výstavu bábok v šapite si už môžete pozrieť aj dnes. „Jedinečná interaktívna výstava bábok, scén, kostýmov a divadelných kuriozít zapožičaných zo slovenských bábkových divadiel je prístupná v šapite pod Múzeom SNO. Výnimočná výstava je pripravená pri príležitosti 20. jubilea festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2016. Predstavuje päť bábkových divadiel, ktoré stáli pri vzniku národnej prehliadky a od 50. rokov začali formovať moderné slovenské bábkarstvo.

Nádherné diela pre deti

V hlavnom programe od 30.septembra  do 4. októbra sa budú môcť rodičia s deťmi tešiť na diela Loďka a mesiac, ktoré je vhodné už pre deti od 12 mesiacov, Dve rozprávky na brušku, Očami čajok, či Malého princa.

Týždňový workshop

Veľkou novinkou tohtoročného festivalu je týždňový workshop, ktorý bude prebiehať v atraktívnom prostredí hradu v Modrom Kameni v priestoroch SNM – Múzea bábkarských kultúr a hračiek. Divadelníci a divadelníčky, študenti a študentky umeleckých škôl majú možnosť prežiť intenzívny tvorivý ateliér pod vedením renomovaného poľského režiséra Roberta Jarosza a poľskej divadelnej pedagogičky Justyny Czarnoty. Workshop, ktorý nesie názov Labyrint snívajúcich predmetov, sa bude venovať tematike súvisiacej s animáciou predmetu, s osobitným zameraním na použitie slova v kontexte predmetu. Pomyselne ním nadväzujeme na site – specific Začnite s vysťahovaním! , ktorý sme produkovali v rámci Bábkarskej Bystrice 2014. Účastníčkam a účastníkom festivalu stravu a ubytovanie v Modrom Kameni zabezpečuje Bábkové divadlo na Rázcestí v spolupráci s SNM – Múzeom bábkarských kultúr a hračiek! Stránka festivalu s informáciami je http://bab2016.bdnr.sk/babkarska-bystrica

Festival hôr v Považskej Bystrici HOROMIL

V Považskej Bystrici štartuje v budúcom týždni zase festival hôr HOROMIL. Organizátori pripravili množstvo filmov a besied s cestovateľsko-turistickou atmosférou. „Začiatky festivalu sa datujú do roku 2009, kedy občianske združenie Horomil, usporiadalo v Považskej Bystrici úvodný, jednodňový, ročník. Za tú dobu, sa z festivalu stala jedna z najväčších kultúrnych akcií v Považskej Bystrici a festival sa zaradil aj medzi top akcie svojho druhu na Slovensku. Programová skladba uspokojí hlavne všetkých milovníkom hôr, cestovania a dobrodružstva… Horomil Fest nie je iba o sedení v kinosále. Horolezecká stena, prehliadky jaskyní, cyklovýlety, slackline a mnohé ďalšie aktivity – starostlivo pripravené v spolupráci s miestnymi organizáciami, Vám zaručene ešte viac spríjemnia, už tak nabitý víkend. Viac informácií na http://horomilfest.sk/

Šarkaniáda v Schlosshofe, len 20 minút peši z Devínskej Novej Vsi

Slávnosť púšťania šarkanov zavedie Vaše pohľady do vzdušných výšav, kde nebo nad zámkom Schloss Hof ovládnu 2.10. 2016 od 13:00 hod. rafinované lietajúce stroje. Slávnostná lúka na barokovom statku je východiskovým bodom pre sugestívne putovanie časom a pre príbeh o 3-tisícročnej histórii konštruovania šarkanov. Pri tomto nebeskom divadle budete môcť obdivovať tradičné ázijské papierové šarkany aj drahé, umelecky prepracované a ozdobené exempláre zhotovené podľa barokového štýlu, ako aj futuristicky pôsobiace high-tech prístroje zo sklených vláken a umelej hmoty. Počas asi 3-hodinového predvádzania letov Vás budú sprevádzať členovia „One Sky – One World“, ktorí Vám poskytnú odborný výklad o najrozličnejších typoch a formách šarkanov a zorientujú Vás v historickom vývoji tejto umeleckej formy.