Chceli by ste mať  vo vašej škole svetového olympionika?  Umožnite žiakom priamo zo školskej lavice, či stoličky v detskej izbe, vyniknúť na Olympiáde Accelium. Informácie o nej prezradila Katarína Kľocová, Product Manager Accelium Slovakia, ktorá pozýva školy a žiakov do olympijského súboja na svetovej úrovni.

Logika a stratégia prinášajú „zlato“ domov aj do školy

Medzinárodná Olympiáda Accelium je online súťaž v hraní strategických a logických hier, ktorá vytvára jedinečnú platformu pre žiakov základných škôl z celého sveta. Okrem možného víťazstva deti dostanú ešte oveľa viac. Olympiáda zbližuje ľudí z rôznych krajín, búra bariéry medzi kultúrami, rozširuje naše obzory, inšpiruje a dáva spätnú väzbu na celosvetovej úrovni.

V Kanade, Nigérii aj v Paname už trénujú

Práve dnes sa na túto vzdelávaciu súťaž pripravuje už viac ako 1000 žiakov z Kanady, Poľska, Maďarska, Izraela, Rumunska, Nigérie, Ghany, Panamy a Slovenska.  Registrácia a tréningy prebiehajú do 1. júna.  Pri registrácii školy alebo celej triedy je možné získať výraznú zľavu. Prihlásiť sa môžu aj jednotlivci nezávisle od školy, viac informácií nájdete TU. Čím skôr sa zaregistrujete, tým viac času získate na tréning, ktorý je časovo obmedzený do 1. júna. Súťaží sa celý týždeň od 7. do 14. júna. Viac o pravidlách a spôsobe súťaženia sa dočítate o chvíľu.

Od stolov na obrazovky

„Matkou“ Accelium Olympiády je súťaž Mind Lab Olympics, ktorá má za sebou úspešnú históriu turnajov v hraní stolových verzií obľúbených hier, ako je napríklad Dáma, Abalone a Corridor (spomínané hry sa predávajú aj v obchodnej sieti hračkárstiev na Slovensku). Posledný 14. ročník súťaže vo „fyzickej podobe“ sa uskutočnil v roku 2019. Olympiádu pandémia vytlačila do online prostredia a tvorcovia všetky strategické a logické hry previedli zo stolov do digitálneho sveta. Prvý „digitálny“ ročník Accelium Olympiády bol v roku 2020 a zúčastnilo sa ho viac ako 10 000 žiakov základných škôl z 23 krajín sveta. Slovensko a Českú republiku spolu reprezentovalo 9 škôl.

Turnaj v hraní stolových strategických a logických hier: 14. ročník Mind Lab Olympics, Turecko, máj 2019

Rozhodovanie, pozornosť, vytrvalosť

Súperom pre žiakov je strategické, logické a kreatívne myslenie ich rovesníkov z celého sveta. Náročnosť jednotlivých levelov je rovnaká pre všetkých a postupne sa zvyšuje v každej nasledujúcej hre. O objektivitu výsledkov sa stará najmodernejšia technológia. Herná rozmanitosť umožňuje zostaviť sériu výziev, ktoré sa zaoberajú rôznymi témami a precvičujú rozhodovanie, pozornosť, vytrvalosť a ďalšie zručnosti. Okrem toho hry povzbudzujú uvažovanie nad zvolenou stratégiou a umožňujú žiakom preskúmať ich postup a vyhodnotiť riešenia, ktoré získali. V minulom roku potešili skvelé výsledky českých a slovenských škôl, ktoré obstáli v konkurencii 107 škôl z celého sveta: Základní škola Varnsdorf, Edisonova – 2. miesto; Základní škola, Sázavská, Praha – 6. miesto a ZŠ s MŠ Jána Amosa Komenského, Bratislava – 22. miesto.

Výsledky najlepších

 Olympiáda Accelium nie je kvíz, ani test

Žiaci riešia úlohy, postupujú na náročnejšie úrovne v hrách a za každú úlohu získavajú hviezdičky. Čím viac hviezdičiek, tým lepší výsledok. Okamžite tak získavajú spätnú väzbu, ako kvalitne sa im podarilo úlohu vyriešiť. K úlohám, kde získali hviezdičiek málo, sa môžu kedykoľvek vrátiť a skúsiť to znovu. Do záverečného bodového hodnotenia sa im započíta najlepší výsledok z každej úlohy. Tento prístup je veľmi dôležitý pre samotné učenie sa. Žiaci si osvojujú nové stratégie a nástroje, ktorými zlepšia svoj výkon v hre (a ktoré dokážu použiť aj v každodenných situáciách) v bezpečnom prostredí, bez strachu z omylov a zlyhania.

Rozvoj zručností, ktoré žiaci potrebujú pre život v 21. storočí.

Na hranie majú týždeň

Iné vedomostné súťaže väčšinou prebiehajú tak, že žiaci majú za určitý čas (napr. hodinu) vyriešiť určité množstvo úloh.  Olympijský turnaj Accelium trvá celý týždeň. Žiaci si sami zvolia, kedy a ako dlho budú hrať. Niektorí si úlohy systematicky rozložia na celý týždeň, iní prejdú všetky hry za deň.  Bez časového tlaku sa môžu plne sústrediť na úlohy a učenie. Algoritmus umelej inteligencie pritom neustále vyhodnocuje kvalitu i rýchlosť jednotlivých ťahov žiaka a boduje ich.

Tréning povolený, aj s metodikou

Žiaci môžu pred samotnou súťažou využiť možnosť tréningu, aby sa čo najlepšie oboznámili s hrami a herným prostredím. Ak sa pripravujú spoločne a zapoja sa ako celá trieda, učitelia získajú pripravenú sadu prezentácií a metodickú príručku na prípravu.  Súťaž žiakov motivuje a oslovuje i tých, ktorí sa bežne nezapájajú. To je ten najdôležitejší dôvod, prečo sa zapojiť: hrať hry je zábava!

Súťažné hry

Z Olympiády k celoročným aktivitám a o rok znovu

Olympiáda je vyvrcholením celoročného úsilia pre mnohé školy, ktoré s týmto vzdelávacím konceptom pracujú po celý rok. Accelium prináša vzdelávanie a hodnotenie založené na hre. Vychádza z celosvetovo uznávanej metódy Accelium, ktorá unikátnym spôsobom prepája hru, učenie sa stratégií a postupov, ktoré nám v hre pomáhajú, so situáciami zo skutočného života. Hra je iba motivačným nástrojom, ktorá naštartuje diskusiu a umožňuje žiakom lepšie sa rozhodovať, plánovať, nezľaknúť sa problémov a riešiť ich, byť vytrvalými, zodpovednejšími, tvorivo myslieť a prispôsobiť sa zmenám v prostredí. Mnoho učiteľov túto metódu využíva v rámci výučby „štandardných“ predmetov ako napríklad matematika, to je však téma na ďalší článok.

Príklad nástroja, ktorý si žiaci osvoja v hre.

Viac info nájdete kliknutím na jeden z odkazov.

Autor: Peter Lengyel

Zdieľajte tento článok s priateľmi!