Obmedzený prístup umeniu a cestovnému ruchu zasiahol aj galérie. Oravská galéria však zostáva s návštevníkmi v kontakte. Projekty pre žiakov a školy sú prístupné aj virtuálne, hneď ako sa žiaci vrátia do škôl, budú pokračovať aj tie priamo v galérii. Zatiaľ si môžu stálu expozíciu pozrieť individuálni návštevníci, rodiny s deťmi a za prítomnosti bezpečnostných opatrení sa odveziete aj loďou OG SLANICA po Oravskej priehrade.

 

Nadväzujeme na minulý rok

Pre školské skupiny sme v minulom roku pripravili nový projekt 9xEXP – cyklus edukačných aktivít v stálych expozíciách v Župnom dome v Dolnom Kubíne. Projekt je zameraný na realizáciu série štyroch  samostatných workshopov, ktorých cieľom je vzdelávanie detského diváka v oblasti výtvarného umenia interaktívnym spôsobom. Súčasťou projektu je multifunkčný mobilný box, ktorý je využiteľný ako všestranná variabilná edukačná pomôcka. Práca s multifunkčným boxom je určená pre cieľové skupiny naprieč širokým vekovým spektrom od 5+, pre organizované skupiny aj pre  individuálneho návštevníka.

Museli sme sa prispôsobiť dnešným dňom

Keďže galéria bola pre verejnosť zatvorená, museli sme sa návštevníkom priblížiť prostredníctvom sociálnych sietí, formou virtuálnych prehliadok stálych expozícií a výstav. Vo fotoreporte sme sa obzreli a zaspomínali na najzaujímavejšie výstavné tituly posledných rokov. Pre malých i veľkých sme pripravili zadania kreatívnych úloh.

Špeciálne pre deti sme mali pripravenú edukačnú výstavu ilustrácií Miloša Koptáka a k výstave sme mali pripravenú sériu kreatívnych podujatí. Mohli sme ju odprezentovať len prostredníctvom sociálnych sietí.

Kvôli aktuálnej situácii sme z dôvodu šetrenia finančných prostriedkom museli pristúpiť k radikálnejším opatreniam a tento rok Galéria Márie Medveckej zostane pre verejnosť zatvorená. Na Slanickom ostrove umenia Mesto Námestovo každoročne poriada Festival koncertov vážnej hudby, vzhľadom na okolnosti ohľadom súčasnej situácie, sa 44. ročník Hudobného leta na Slanickom ostrove sa v roku 2020 neuskutoční…

Mobilný krídlový oltár a Živé sochy

Pre rodiny s deťmi sú v rámci projektu 9xEXP pripravené dve témy Mobilný krídlový oltár a Živé sochy. Do aktivity sa môžu zapojiť v rámci individuálnej prehliadky. Pre detského návštevníka sú tiež pripravené pracovné listy detského sprievodcu expozíciami Starého umenia 15. – 19. storočia a Slovenského výtvarného umenia 20. storočia v Župnom dome v Dolnom Kubíne.  Je možné si ho zakúpiť pri vstupe, dá sa s ním pracovať priamo v expozícii, ale aj po návrate domov. Jeho súčasťou je aj spoločenská hra Pexeso s reprodukciami diel, ktorá je príjemnou spomienkou na netradičné zážitky.

Otvorené sú už stále expozície, loď premáva

Oravská galéria v Dolnom Kubíne je aktuálne otvorená v upravených otváracích hodinách: utorok – piatok od 10.00 do 15.30 hod.; sobota – nedeľa od 12.00 do 16.00 hod., za zvýšených bezpečnostných hygienických opatrení. Návštevníkom sú sprístupnené len prehliadky stálych expozícií, maximálne 10 osôb v jednom vstupe. V Župnom dome v Dolnom Kubíne momentálne neprebieha žiadna krátkodobá výstava, ale pracujeme na ich príprave.

Slanický ostrov umenia je otvorený od 15. mája do 30. septembra 2020 za prísnych bezpečnostných hygienických opatrení. Maximálny počet návštevníkov bude obmedzený z pôvodných 96 na 25 osôb. Pri plavbe, ako aj pri pohybe po ostrove bude nutné dodržiavať povinné rozstupy. Pozývame návštevníkov z celého Slovenska na okružnú vyhliadkovú plavbu po Oravskej priehrade. Užite si plavbu s pôsobivou panorámou okolitých hôr, spojenú s prehliadkou expozícií tradičného ľudového umenia na Slanickom ostrove umenia. Z prístavu č. 2 zo Slanickej Osady Vás tam prevezie loď OG SLANICA. S prihliadnutím na súčasnú situáciu sa Oravská galéria rozhodla v tomto roku vstupné nezvýšiť a naďalej ponúkať vyhliadkovú plavbu spojenú s prehliadkou expozícií  na ostrove za nezmenenú cenu.

Zdieľajte tento článok