Školy sú bež žiakov a hrady bez školských výletov. Aj keď sa situácia uvoľňuje, ešte potrvá nejaký čas, pokiaľ na hrady zavítajú žiaci na školské výlety a exkurzie. V Beckove čas využili na zveľaďovanie, v týchto dňoch začínajú s programom pre návštevníkov. Viac o plánoch Hradu Beckov prezradil Mgr. Peter Pastier, výkonný riaditeľ Záujmového združenia právnických osôb Hrad Beckov.

 

Údržba a zveľaďovanie

Čas sme sa snažili využiť naozaj efektívne, pretože hrad potrebuje údržbu a starostlivosť za každých okolností. Po zime sme nabehli na jarné práce, aby bol hrad pre návštevníkov pripravený hneď, ako sa uvoľnia opatrenia. Zamerali sme sa aj na objekt Severného paláca, kde sme vlani dorábali klenbu, a zveľadili sme aj zázemie našich zamestnancov, aby sa na pracovisku cítili ešte príjemnejšie. Zorganizovali sme aj menšiu dobrovoľnú brigádu a vyzbierali sme odpadky zo židovského cintorína aj priľahlého lesíka a veľmi sa tešíme, že aj okolie hradu je pre turistov upravenejšie. No v neposlednom rade sme sa snažili budovať povedomie o našom hrade aj online a aspoň takto zostať v kontakte s našimi návštevníkmi.

Drak Blundus a Erbové beštie

Začiatkom júna v areáli Hradu Beckov pribudne Hradné hospodárstvo (6.6.2020). Deti budú môcť obdivovať domáce zvieratká, povoziť sa na poníkovi alebo môžu navštíviť kováčsku dielňu, kde si môžu vyraziť na pamiatku mincu. Počas letných mesiacov júl a august do hospodárstva priletia aj dravce a sokoliari budú predvádzať svoje umenie počas pravidelných vystúpení.

Veľkou tohtoročnou novinkou je aj drak Blundus, ktorý k nám „priletel“ koncom februára. Starú, takmer neznámu povesť o drakovi si môžete prečítať pri hradnej studni, pretože práve tam kedysi tento netvor pelešil. A k drakovi koncom mája pribudne aj nová výstava s názvom Erbovné beštie (26.5.2020), takže určite sa máte na čo tešiť.

S novinkami však ešte nekončíme, pretože pre deti máme pripravený aj nový individuálny detský okruh. A keďže ide o prekvapenie, prezradíme len toľko, že naši malí návštevníci spoznajú reálne historické osobnosti, ktoré žili na našom hrade v stredoveku, a, samozrejme, malých pátračov na konci čaká zaujímavé rozlúsknutie príbehu i zaslúžená odmena.

Aj my sme museli urobiť opatrenia

Nami prijaté opatrenia vychádzajú z nariadení, ktoré vydal Ústredný krízový štáb a Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Ako sa mení situácia spojená s novým koronavírusom, prispôsobujú sa aj samotné nariadenia, o ktorých sú turisti vopred písomne upozornení priamo v areáli hradu, ale aj na našom webe.

Na hrade už dlhoročne dbáme na to, aby boli naše sociálne zariadenia vždy čisté, čo podľa dostupných recenzií oceňujú aj samotní návštevníci, no v týchto časoch je ten hygienický štandard predsa len ešte vyššie. Pre turistov je na viacerých miestach pripravená dezinfekcia na ruky a zverejnenú máme aj výzvu, aby u nás nosili rúška. Ak by si ho náhodou zabudli, môžu si ho zakúpiť aj priamo v pokladni hradu. Kolektívna zodpovednosť je v týchto časoch jednoducho dôležitá.

Aby sme predišli veľkej koncentrácii ľudí, museli sme dočasne zrušiť prehliadky so sprievodcom. Naši návštevníci však nie sú o nič „ukrátení“, vynašli sme sa a počas víkendov im púšťame krátku zvukovú nahrávku, vďaka ktorej sa dozvedia viac o histórii hradu a môžu si vypočuť aj zaujímavé povesti.

Tešíme sa na žiakov hneď ako sa bude dať

Žiakom a študentom ponúkame turistickú prehliadku, ktorá je, takpovediac, šitá na mieru.  Znamená to, že naši sprievodcovia sa prispôsobujú veku návštevníkov, a tak je pre deti a dospelých pripravený iný typ výkladu aj celkovej komunikácie. Históriu sa snažíme vždy podať pútavým spôsobom a detského návštevníka zbytočne „nezaťažujeme“ letopočtami. Objasňujeme im skôr dobové súvislosti a rozprávame im aj rôzne zaujímavosti z obdobia stredoveku. Sme však pripravení dokonca aj na škôlkarov, ktorých dokážeme zaujať predovšetkým povesťami. Ale pravdupovediac, tie sú veľkým lákadlom pre všetky vekové kategórie, a radi si ich vypočujú dokonca aj dospeláci. ☺

Okrem klasickej prehliadky však máme pre žiakov pripravený aj špeciálny školský okruh, ktorý preverí nielen ich zručnosti, ale aj um. Jednotlivé triedy či školy sú za splnené úlohy bodované, no viac ako o body ide predovšetkým o zábavu a rozvíjanie tímovej spolupráce, čo sa deťom určite bude hodiť aj v bežnom živote. A hoci k nám momentálne školské zájazdy nechodia, tento typ prehliadky budeme určite ponúkať aj v budúcnosti, pretože je oň veľký záujem.

Zdieľajte tento článok