Už ste niekedy so žiakmi hľadali kešku? Viem, že žiaci majú slabosť na mobily, ale čo tak spojiť mobil s turistikou a hľadaním pokladu- kešky? Áno, takáto hra naozaj existuje a volá sa geocaching.  Hrajú ju milióny ľudí po celom svete – pravdepodobne ste už o nej počuli. Spája moderné technológie, interaktivitu , turistiku, tímovú spoluprácu a návštevu zaujímavých miest. Miestom, kde môžete hľadať kešky je aj Štrbské pleso. Prostredníctvom geocachingu sa Štefan – realizátor outdoorových aktivít, snaží ukázať žiakom, že turistika v prírode nemusí byť  nudným zážitkom a dá sa spojiť aj so vzdelávaním. Porozprával nám, čo ich priviedlo k myšlienke realizácie projektu geocaching na Štrbskom plese a o aktivitách, ktoré spestrujú atmosféru tejto hry.

Zdroj: Archív www.geocachingtatry.sk

Čo Vás priviedlo k myšlienke realizácie projektu geocaching na Štrbskom plese a robiť aktivity pre školské skupiny?

Hlavnou myšlienkou realizácie projektu geocaching na Štrbskom Plese bolo priniesť návštevníkom Štrbského Plesa novú aktivitu/službu v cestovnom ruchu.

Geocaching predstavuje akúsi zábavnú formu cestovania, poznávania a turistiky, ktorej sa môžu zúčastniť ako jednotlivci, tak i celé rodiny či  školské skupiny. Na veku tiež nezáleží 🙂 .

Pomocou tejto hry ukazujeme miesta Štrbského Plesa netradičnou, zábavnou a zvedavou formou. Ponúkať geocaching pre školy sme sa rozhodli preto, že považujeme túto aktivitu za edukačnú. Môžeme žiakom touto hrou ukázať, že turistika a prechádzka v prírode nemusí byť nutným zlom, ktoré od nich vyžadujú rodičia a učitelia.

Zdroj: Archív www.geocachingtatry.sk

Ako sa zo žiakov stanú geocacheri

Pre školské skupiny máme pripravenú turisticko-vzdelávaciu aktivitu v prírode „pre nohy a mozog“. Táto netradičná, pútavá aktivita umožní žiakom objaviť moderný spôsob turistiky, ktorý v sebe nesie prvky hry, zábavy, poznávania, nových zážitkov a má aj náučno-výchovný rozmer.

Na úvod žiaci absolvujú inštruktáž do používania GPS, správneho navigovania a orientácie v teréne. Celá hra geocaching spočíva v tom, že na základe GPS súradníc sa majú žiaci dostať na určité miesto a nájsť tam skrýšu – kešku. Keška môže byť zavesená na strome, ukrytá pod skalami, vo vydlabanom dreve  a tak ďalej. Zároveň cez informácie v keškach získavajú nové fakty a poznatky z danej lokality, ako aj o samotnej hre. Žiaci sa môžu naučiť pri geocachingu zodpovednosti a dodržiavaniu pravidiel.

Aktivitu môžete vyskúšať na Štrbskom plese, kde žiaci 1. stupňa ZŠ majú príležitosť nájsť kešky/schránky/skrýše, ktoré ich prevedú „Po stopách medveďa Štrbka“ a pre žiakov na 2. stupni je pripravený poznávací okruh, kde si doplnia historicko-geografické fakty a zaujímavosti.

Zdroj: Archív www.geocachingtatry.sk

Aké výhody prináša geocaching ?

Možnosť pozrieť sa na iné miesta a dozvedieť sa niečo zaujímavé. Kešky sú väčšinou ukryté tam, kde to má zmysel, kde je možné niečo zaujímavé vidieť a navštíviť. Vybratím miesta chce zakladateľ skrýše niečo ukázať. Samotná keška je už potom skôr bonus. Geocaching má tiež výchovný efekt. Rodičia v súčasnosti dobre vedia, ako je niekedy ťažké ,,vytiahnuť“ deti na výlet. Hrady, zámky, múzea a parky sa časom vyčerpajú a z jednoduchej prechádzky na kopec alebo do hôr, deti nie sú často moc nadšené. To sa môže zmeniť vo chvíli, keď sa dozvedia, že tam môžu nájsť poklad. Deti to vnímajú ako dobrodružstvo a sú zvedavé. Tešia sa na pátranie kešiek, ktoré si môžu vymieňať.

 

Verím, že geocaching si zamilujete. Veď najväčšou inšpiráciou je výsledok v podobe zážitku z absolvovania aktivity, ktoré majú myšlienku, sú uchopiteľné a zapamätateľné.

Vytvorila: Nikola Laurenčíková

Pozrite si tiež:

Zdieľajte a dajte vedieť kamarátom o tejto atrakcii!