Ako malá žiačka som milovala výlety na hrady. A milujem ich doteraz 🙂 .  Vždy som sa tešila ako si pozriem z hradu výhľad na okolie. Ale tiež ako si vyskúšam historické remeslá, naučím sa strieľať z luku, pozriem turnaj stredovekých rytierov a vypočujem tradičnú stredovekú hudbu. Dozvedela som sa veľa legiend a objavila miestnosti hradu,  kde sa kedysi žilo. Zaujali ma príbehy zo života našich predkov, ktoré si pamätám dodnes. Z množstva hradov ma očaril aj Beckov. Porozprávala som sa o ňom so sprievodkyňami Kristínou Jurzovou a Zdenkou Krasňanskou.

Zdroj: Archív hradu Beckov

S vami historické dejiny nie sú nuda. Čo sa snažíte naučiť žiakov počas prehliadky?

Hneď v úvode je dôležité povedať, že prehliadky hradu sú koncipované na základe vekovej skupiny žiakov. Históriu tak podávame inak prváčikom na základnej škole a iným spôsobom zase stredoškolákom. Našim návštevníkom prehliadku, takpovediac, šijeme na mieru.

Počas prehliadky sa žiaci dozvedia akú úlohu oddávna zohrával Beckov v dejinách, a k akým popredným sídelným celkom Považia patril.

Žiakov sa v prvom rade snažíme naučiť to, že dejepis nie je nuda, že všetko, čo sa odohralo v minulosti, ovplyvnilo našu súčasnosť. Snažíme sa ukazovať najmä súvislosti a podať históriu pútavým spôsobom.

Zdroj: Archív hradu Beckov

Hovoríme napríklad o tom, prečo hrady vôbec vznikali, ako sa stavali, aký je rozdiel medzi hradom a hradiskom, aké obranné prvky sa využívali, čo nemohlo chýbať na hrade. V novej expozícii sa školské skupiny dozvedia viac aj o stredovekej hygiene, lazobníctve a lekárstve. Hovoríme jednoducho veci zo stredovekého života a niektoré z nich budú môcť vidieť na vlastné oči.

Samozrejme, na prehliadke spomíname aj najznámejších beckovských hradných pánov. Takže nevyhýbame sa ani histórii a chýbať nemôžu povesti, ktorých má Beckov naozaj veľa. Rozprávky či príbehy má predsa každý rád. Na svoje si prídu nielen deti, ale aj učitelia a rodičia, ktorí ich sprevádzajú.

Zdroj: Archív hradu Beckov

Beckovský hrad podporuje tiež kolektívneho ducha vďaka atraktívnym aktivitám

Tento rok pripravujeme veľkú novinku a to špeciálny Detský okruh hradu Beckovského, ktorý slúži ako brána do histórie. Prehliadka je robená formou hry, ktorá zaujme určite každé dieťa.  Školské skupiny si môžu preveriť ostrosť zraku pri lukostreľbe, nahliadnuť do tajov alchýmie a vyskúšajú si svoje zručnosti pri výrobe stredovekej keramiky. Pri lúštení Ctiborovho labyrintu zas deti musia spolupracovať ako skupina, čo je veľmi dôležité, lebo ich to kamarátsky utuží. A lákadlom je aj šírenie signálu na stredoveký spôsob. Toto všetko a oveľa viac sa naučia práve na hrade Beckov, takže stačí už len prísť 🙂 .

Zdroj: Archív hradu Beckov

Čo sa žiakom páči najviac? 

Určite sú to spomínané povesti, rôzne zaujímavosti z histórie, ale aj hádanky. Napríklad v hradnej kaplnke máme zachovanú už len jednu výraznejšiu maľbu a ak ju majú deti očami pohľadať a povedať, čo tam vidia, naozaj ich to baví. Dokonca sa v tom predbiehajú. Zaujíma ich aj to, keď im povieme, ako sa žilo v minulosti. Ako žili kedysi deti, čo robili, s čím sa hrávali.

Snažíme sa teda stavať aj na tvorení akýchsi hodnôt a uvedomení si toho, čo je naozaj vzácne, a ako sa to všetko v priebehu histórie postupne menilo.

A čerešničkou na torte je, ak si deti môžu niečo vlastnoručne vyrobiť a odniesť si to na pamiatku domov. A vždy, keď sa na svoj výrobok pozrú, spomenú si na Beckovský hrad, a to je pre nás dôležité.

Zdroj: Archív hradu Beckov

Aktivity, ktoré spájajú učiteľov aj žiakov

Práca učiteľa je nepochybne náročná a počas 45-minútovej hodiny nestíha vždy všetko –naplno učiť a zároveň spoznávať deti. Práve školské výlety u nás ich môžu zblížiť. Do našich aktivít sú zapojení nielen žiaci, ale aj ich vyučujúci. A hlavne môžu u nás vždy niečo nové zažiť, lebo každý rok pripravuje rôzne novinky.

Tento rok budete môcť u nás vidieť tvorbu najznámejšieho slovenského maliara Ladislava Mednyánszkeho, ktorý sa narodil práve u nás v Beckove. Dá sa teda rozprávať aj o umení.

A pripravený máme ešte jeden špeciálny typ prehliadky s názvom Sakrálna cesta po Beckove. Učitelia a žiaci na svojich potulkách obcou objavia tri beckovské kostoly, pričom v jednom z nich sa skrýva európsky unikát. Navštívia aj ďalšie zaujímavé miesta, napríklad rodný dom Jozefa Miloslava Hurbana. Ak si teda maturant vytiahne otázku o Hurbanovi, bude vedieť, odkiaľ pochádzal.

Žiaci sa ľahšie učia, keď miesto navštívia  a naviac si z neho odnášajú nezabudnuteľné spoločne prežité okamžiky.

Zdroj: Archív hradu Beckov

Čo je Vašou inšpiráciou pri tvorbe zážitkových a vzdelávacích aktivít?

Aby sme mohli vytvoriť jedinečný program, musíme hlavne chodiť s otvorenými očami. Vedieť teda, čo ponúkajú iné hrady a ďalšie kultúrne inštitúcie nielen na Slovensku, ale tiež v zahraničí. Snažíme sa odlíšiť, priniesť niečo nové a atraktívne.

Tie zvedavé oči detí, hľadiac s otvorenými ústami, objavujúce stále niečo nové, spontánne sa prejavujúce. Žiaci pri prehliadke hradu a v jeho priestoroch majú zážitky a zároveň hravou formou získajú veľa vedomostí z dejepisu a zemepisu.

Keďže sa zameriavame najmä na rodiny s deťmi, snažíme sa vcítiť do ich potrieb. V čase, keď sme boli my malí, nebolo toľko možností. O rytierskych turnajoch a mnohom inom sme mohli iba snívať. Teraz tie sny malým plníme a pýtame sa ich, čo by chceli u nás na hrade zažiť. Spätná väzba od turistov je pre nás dôležitá, no zaujíma nás aj názor tých najmenších. Robíme to predsa pre nich, aby mali na čo spomínať. A raz, keď vyrastú, možno sa sem vrátia so svojimi deťmi.

 

Vytvorila: Nikola Laurenčíková

Pozrite si tiež:

Zdieľaj článok so svojimi priateľmi !