V školách sa snažíme vzdelávať žiakov v rôznych oblastiach a jednou z takých oblastí, by malo byť tiež vzdelávanie na tému jedlo. Táto téma je bohatá na diskusiu, aktivity, zaujímavosti a dokonca prepája množstvo ďalších predmetov. Vedomosti z tejto oblasti rozvíjajú názory a kritické myslenie žiakov. Množstvo interaktívnych aktivít, informácii o putovaní jedla od pestovateľa až na stôl nájdeme na aktuálnej interaktívnej výstave „Hra s jedlom na zámkoch Schloss Hof  a Niederweiden.

Zámocké areály sú ozajstným unikátom, ktoré prepájajú históriu, umenie a modernú interaktívnu výstavu. Annamária sa venuje marketingovým aktivitám, ale tiež sprostredkúva školským skupinám možnosť vydať sa na exkurziu do minulosti. Žiaci tak spoznávajú krásu barokovej architektúry i prírodných prvkov zámockého areálu Schloss Hof a  Niederweiden a v neposlednom rade špeciálne programy pre žiakov a študentov ponúkajú výnimočné zážitky. V tomto blogu nám Annamária porozprávala veľa zaujímavých a inšpiratívnych informácií.

Zdroj: Archív https://www.schlosshof.at/sk/

Príbeh zámku Schloss Hof a zámku Niederweiden

Zámocký areál Schloss Hof a Niederweiden ponúkajú návštevníkom príležitosť obdivovať unikátnu lokalitu, spoznať jej pútavý príbeh, vnímať génia loci a odniesť si domov nezabudnuteľné spomienky. Už sa Vám niekedy stalo, že ste prišli na miesto, do ktorého ste sa zamilovali na prvý pohľad? 🙂  Zámok Schloss Hof k takýmto čarokrásnym miestam bezpochyby patrí. Nadchýňa ma výnimočnosťou architektonického riešenia, pestrou programovou ponukou i neopakovateľnou atmosférou. Dokonale upravené záhradné plochy s bohatým zastúpením vodných a skulpturálnych prvkov sú pre mňa bezkonkurenčným estetickým zážitkom.

Zdroj: Archív https://www.schlosshof.at/sk/

Zámok Niederweiden je rozlohou síce menší, ale nemenej pútavý. Umelecky mimoriadne hodnotná je oválna sála, ktorá na stenách prezentuje motívy s exotickou flórou, vtákmi a orientálnymi hudobníkmi. Taktiež pôvodná lovecká baroková kuchyňa patrí k najpôsobivejším prvkom. Pre mňa je lovecká kuchyňa obzvlášť zaujímavým miestom – „klenotom“, ktorý v každom prípade stojí za návštevu.

Zdroj: Archív https://www.schlosshof.at/sk/

Zážitkové programy prehlbujúce poznatky žiakov

Pre školské skupiny máme pripravené špeciálne zážitkové programy, ktorých cieľom je rozvíjať záujem o históriu, umenie i kultúru, prehlbovať poznatky nadobudnuté počas vyučovacieho procesu, ale aj prinášať nové. Vytvárajú priestor pre kreativitu, rozvoj zručností a taktiež zábavu či dobrodružstvo. Jednotlivé programy sú „šité na mieru“ rôznym vekovým kategóriám. Žiakov zaujmú  svojou nevšednosťou, pestrosťou a hravou formou. Prehliadky zámku podávajú historické fakty pútavým a zrozumiteľným spôsobom.

Zdroj: Archív https://www.schlosshof.at/sk/

Interaktívne zážitkové okruhy poskytnú odpoveď na otázku, ako v dávnych dobách vyzeral život bežných ľudí na zámockom statku. Okrem iného sú v ponuke aj programy, ktoré žiakov zoznámia so vzácnymi druhmi staro-rakúskych domácich zvierat aj s exotickejšími zástupcami zvieracej ríše, ponúknu zmyslový zážitok pri objavovaní vôní a pachov zámockého statku. Umožnia deťom „premeniť“ sa na princa alebo princeznú a vydať sa na cestu časom do obdobia baroka. Môžeme sa popýšiť aj úžasnými novinkami pre školy. Zábavné prehliadky záhrad umožnia žiakom spoznať antických bohov a hrdinov, legendy či tajomstvá labyrintu.

Zdroj: Archív https://www.schlosshof.at/sk/

Ako vznikla myšlienka realizácie projektu „Hra s jedlom“ na zámku Schloss Hof?

Za touto myšlienkou stojí snaha neustále prinášať niečo nové. Cieľom mimoriadnej výstavy „Hra s jedlom“, ktorá je inštalovaná na zámku Schloss Hof a neďalekom zámku Niederweiden, je ponúknuť aktuálne témy, osloviť aj mladšie generácie a pozvať návštevníkov k úvahe o otázkach i problémoch súvisiacich s prechodom jedla od producenta ku konzumentovi. Táto moderná výstava ponúka zaujímavý pohľad na logistické procesy, rolu spotrebiteľa či kultúru stolovania. Výstava približuje históriu, súčasnosť i budúcnosť obchodu. V rámci mimoriadnej výstavy zámky Schlosshof a Niederweiden ponúkajú aj rozmanité interaktívne exponáty, ktoré doslova uchvátia. Za zmienku stojí napríklad zábavná a zároveň náučná inštalácia s kvízovými otázkami, kde farba, ktorá sa objaví, indikuje správnosť odpovede.

Moderné poňatie výstavy, originálne exponáty a interaktívne prvky úplne pohltia nielen žiakov a sú impulzom k zamysleniu.

Zdroj: Archív https://www.schlosshof.at/sk/

„Princovi Eugenovi na stope“

Mimoriadne obľúbený je zážitkový program „Princovi Eugenovi na stope“. Krátka prehliadka zámku na úvod žiakov obohatí o cenné poznatky z histórie a následne sa s nadšením púšťajú do riešenia kvízových otázok. Pre deti je prirodzené, že sú aktívne a zvedavé. Možno práve preto si ich hádanková rallye úplne získa. Atraktivitu programu umocňuje aj súťažný prvok a motiváciu vo forme malej odmeny.

Žiaci si vždy doslova vychutnajú aj prezliekanie do barokových kostýmov v rámci programu „Parochne, vejáre a menuet“. Následne sa ponoria do sveta baroka počas fascinujúcej prehliadky.

Zdroj: Archív https://www.schlosshof.at/sk/

Zámky Schloss Hof a Niederweiden ako inšpirácia vzdelávania

Žiaci i pedagógovia od nás odchádzajú obohatení o nové poznatky, mimoriadne dojmy a nevšedné zážitky.

Citát ,,Nie to, čo mám, ale to, čo viem, je mojim bohatstvom.” od T. Carlyho ma motivuje k tomu, aby som sa každý deň niečo nové naučila, rozvíjala a obohacovala či už po profesionálnej alebo ľudskej stránke.

Ak si pedagóg vyberie za cieľ školského výletu či exkurzie zámok Schloss Hof, vo významnej miere tým prispeje k prepojeniu vyučovania s praxou, najmä v oblasti predmetov, akými sú dejepis, občianska náuka, biológia, vlastiveda, prvouka, prírodoveda či cudzí jazyk.

 

Vytvorila: Nikola Laurenčíková

Pozrite si tiež:

Dajte vedieť o zámkoch aj priateľom!