Na slovenských koľajniciach už mesiac rozpráva históriu unikátny Légiovlak. Môžete ho vidieť aj vy. Expozícia Légiovlaku je určená pre odbornú i laickú verejnosť všetkých vekových kategórií, pamätníkov a ich potomkov, ale predovšetkým deti a mládež. Súčasťou výstavy je aj množstvo dobových dokumentov a artefaktov. Posádka vlaku v dobových uniformách sprevádza návštevníkov vlakom s odborným výkladom a vie pomôcť aj s dohľadaním predka – legionára.

Oficiálne promo Légiovlaku 2017 pre Slovensko

Gepostet von Legiovlak SK am Dienstag, 1. August 2017

Rezervujte si miesto pre svoju skupinu

Pre učiteľa môže byť návšteva Légiovlaku so žiakmi jedinečným spôsobom ako konfrontovať deti s históriou a nadchnúť ich na ďalšie hodiny dejepisu. Rezervovať si môžete už dnes bezplatnú prehliadku pre svoju skupinu. Rezervácie sa vykonávajú prostredníctvom rezervačného formulára, ktorý je dostupný na tomto linku : http://legie100.com/legiovlak

Po prehliadke Vám sprievodca naviac na požiadanie poskytne multimediálne CD panelovej výstavy „Roky bojov, obetí a nádejí 1914-1920“ http://www.nadaciamrs.sk/novinky/116-vysava-roky-obeti-bojov-a-nadeji , ktoré môžete ďalej využívať na interaktívnych tabuliach na hodinách dejepisu.

Je to unikát

Unikátny Légiovlak je vernou replikou legionárskeho vlaku – ešalónu z obdobia rokov 1918–1920. Vlak je súčasťou projektu Legie 100, ktorý sa začal v 2014 pri príležitosti 100. výročia začiatkov boja československých légií za samostatný štát. Hlavnou myšlienkou projektu je navrátiť do povedomia verejnosti odkaz zakladateľov moderného štátu. Légiovlak tvorí 13 zrekonštruovaných vozňov a predstavuje vojenské ešalóny prepravované železnicou, ktorými sa desaťtisíce československých legionárov prepravili naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále, pričom pri prejazde museli bojovať s boľševikmi. Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov, boli vybrané najčastejšie používané vagóny. Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov.

Podrobné informácie môžete získať na stránke www.legiovlak.cz vrátane virtuálnej prehliadky interiéru vozňov: http://www.csol.cz/domains/csol.cz/images/Projekty/Legie100/Legiovlak/panorama.jpg

 

V septembri v troch mestách

5.-10. septembra 2017 Zvolen, osobná stanica
12.-17. septembra 2017 Nitra, železničná stanica
19.-28. septembra 2017 Bratislava, Múzeum dopravy (pri stanici)

 

Organizácia je tiež dôležitá

Mestá, v ktorých bude niekoľko dní Légiovlak, sú dobre dostupné vlakom a vy môžete pre žiakov využiť bezplatnú prepravu, pokiaľ majú vybavené kartičky.

Rezervovať je potrebné skupinu, s ktorou prídete, aby sa posádka vedela pripraviť na vašu návštevu a zabezpečiť všetko potrebné. Urobiť tak môžete TU : http://legie100.com/legiovlak

Zabezpečiť vlakovú alebo autobusovú dopravu si môžete samostatne, alebo prostredníctvom info@edusmile.sk.

Môžete sa tešiť na zaujímavú atmosféru a zážitky, ktoré vaši žiaci zažijú v Légiovlaku. Ďalšie informácie o Légiovlaku a histórii čs. légií môžete nájsť tiež na facebooku Legiovlak SK, kde sa môžete podeliť aj so svojim zážitkami z prehliadky.

Na Vašu návštevu sa teší tím Légiovlaku !

A DAJTE VEDIEŤ AJ KOLEGOM