Ak hovoríme o právach, veľmi často počuť z úst učiteľov: „Deti práva majú, my máme len povinnosti. Nás si nikto nezastane“. Je pravdou, že o právach detí sa hovorí viac, pretože vzhľadom k veku potrebujú k svojej obhajobe vždy dospelých, ale učitelia v konečnom dôsledku nemajú o nič menej práv. Menej sa však nimi oháňajú a menej ich aj poznajú. V rámci zvyšovania povedomia som si dovolil napísať pár informácií, ktoré by mohli niektorým ľuďom naozaj pomôcť.

Malé právne vedomie a ešte nižšie sebavedomie

Medzi svojimi sa nemusíme hanbiť priznať, že právne vedomie v učiteľskom zbore nie je veľké. Zákony sú zložité, výklady rôzne, niet sa koho opýtať. A keď už aj zistíte, že niečo by malo byť inak, často sa to končí s tým, že „prispôsob sa, nikdy to nikomu nevadilo, len tebe“. Ak vás však táto manipulataívna vetička odzbrojí, pravdepodobne cítite, že aj tak vlastne nemáte nikoho za sebou, u koho by ste si mohli svoje právo overiť. Prípadne si poviete, že vám to za to nestojí. Nevýhodou akurát je, že svojim postojom si často situáciu len zhoršíte. Okrem frustrácie, zdravotných problémov sa môžete dostať aj do stavu vyhorenia. Poďme sa na veci ale pozrieť menej čiernobielo a viac optimisticky.

Môžeme poistiť aj svoje práva

Budem sa snažiť byť korektný voči pravidlám SKU a neuvediem priamo názov komerčnej poisťovne, aby som nerobil reklamu, ale ak by sa chcel niekto opýtať, rád mu odpoviem v súkromnej správe. Každopádne,  poistenie svojich práv je efektívny spôsob ako sa zbaviť pocitu, že nikto za mnou nestojí a nemám sa koho opýtať. A reálne, ak príde na lámanie chleba, stojí za mnou inštitúcia, ktorá má reálne výsledky. Pedagógovia dnes potrebujú reálne riešenia.

Nemusíte sa hneď súdiť, niekedy sa treba len poradiť

Poistenie práv, je druh poistenia, pri ktorom poisťujete svoje práva a ich plnenie, ktoré vám vyplývajú zo zmlúv a z legislatívy v jednotlivých oblastiach. Budeme sa venovať špeciálne učiteľskej práci, nakoľko cieľom tohto príspevku je najmä pôsobenie pedagóga v škole. Poistením svojich práv získavate ochranu vo vzťahoch so žiakmi, rodičmi, kolegami a vedením. Poistenie práv nemusí hneď znamenať „hon na líšky“, ale dáva vám možnosť radiť sa s právnikmi, zistiť či ste skutočne v práve alebo nie, dáva vám možnosť poznať legislatívne možnosti a v prípade reálneho konfliktu práv, poskytnúť zastupovanie a podporu vo vašom prípade. Suma za základné poistenie sa mesačne pohybuje na úrovni najnižších telefónnych paušálov.

Môj príbeh

Ja konkrétne, som sa pre tento druh poistenia rozhodol z dôvodu, že sa v mojej začali množiť odpovede na otázky v súvislosti s mojimi právami typu „toto si posral“, „čo chceš,vždy to takto bolo“, „si jediný komu to vadí“, „nezabudni, kto ťa živí“ a pod. Nakoľko som mal viacero pracovných pomerov, zišlo sa mi to niekoľkonásobne. Počas poistenia som využíval najmä právnika na telefóne, ktorý mi dokázal odpovedať na moje otázky. Telefonoval som niekoľkokrát, niekedy bol môj predpoklad správny, niekedy som sa dozvedel, že riaditeľ konal oprávnene. Počas toho ako som bol poistený, poisťovňa som nou riešila aj problém stravného. Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravu. Aj počas prázdnin, keď pracujete, ale sa nevarí. Ja som býval v takejto situácii (aj 20 dní), nakoľko moja dovolenka sa počítala inak ako učiteľská. Mal som však záujem sa stravovať, resp. dostávať stravné lístky. Vzhľadom na to, že zamestnávateľ zabezpečil stravu na inej škole, bol som povinný sa stravovať tam. Aj som tam išiel, ale o ničom nevedeli. Práve v tejto situácii som kontaktoval poisťovňu. Tam mi poradili, že mám písomne informovať školu a požiadať o riešenie situácie. V prvom momente sa ma vedenie snažilo presvedčiť, že na to nemám nárok, keď som povedal, že mám, tak sa ma snažili odpinkať, že „nikdy to nikto nechcel“… Nakoniec sme sa dohodli, že si stravu zaplatím a po prázdninách mi preplatia časť, ktorou by mi prispievali. Vedenie to nakoniec urobilo neštandardne, ale adekvátna časť peňazí sa ku mne dostala. V prípade, že by to nedopadlo dobre, poisťovňa by v tomto prípade plnenie so mnou vymáhala.

Poisťovňa nestačí

Poisťovňa bude riešiť veci vždy len vtedy, ak o svojom probléme poviete. Ak budete mlčať a trpieť, nikto vám s tým nepomôže. Necíťte sa trápne, že ide len o malé veci. Ak dáte vedieť o sebe, že vám záleží aj na malých veciach, všetci budú vedieť, že si budete stáť aj za veľkými. Základom je veriť v to, že ste hodný dodržiavania práv voči sebe a tiež veriť, že nie každé oponovanie vedeniu sa musí hneď skončiť na súde. Ani rodič, žiak, či riaditeľ nechce strácať čas problémami, ak si je vedomý, že prestrelil.

Pre koho je poistenie práv (v práci) vhodné ?

  • pre kohokoľvek, kto pracuje na pracovnú zmluvu
  • pre ľudí, ktorí sa nachádzajú na pracovisku, kde kvitnú čudné praktiky
  • pre pedagógov, ktorí sú atakovaní rodičmi, žiakmi
  • pre tých, ktorí chcú mať chránené svoje práva preventívne
  • pre tých, ktorí sa potrebujú často radiť s právnikom o pracovno-právnych vzťahoch
  • pre tých, ktorí sú často tlačení do situácií, na ktoré nevedia hneď zareagovať

 

Tento blog vznikol na podnet viacerých medializovaných káuz, v ktorých ťahali za kratší koniec niekoľkí učitelia, za ktorých sa nikto nepostavil.

Peter Lengyel