Začína sa sezóna výletov a množstvo učiteľov kvôli bezplatnej preprave využíva vlak. Je to celkom lacný spôsob prepravy a deti ho celkom obľubujú. Cesta vlakom so sebou prináša aj isté zásady, ktoré by si mal učiteľ osvojiť, ak sa chce vyhnúť nepríjemnostiam, či zbytočným problémom. Pre tých, ktorí zvažujú cesty vlakom, máme pár rád. Tie Vám môžu ušetriť vybavovanie, stres, aj predísť problémom.

Kto môže cestovať bezplatne ?

Učiteľ len ak má preukaz bezplatnej prepravy a žiak, len ak má preukaz bezplatnej prepravy.

Výber vlaku

Mali by ste vedieť, že každý druh vlakov so sebou prináša výhody aj obmedzenia. Na IC vlaky neplatí bezplatná preprava. Pri EC vlakoch ZSSK platí bezplatná preprava, avšak je potrebný príplatok za použitie EC vlaku. Pri súkromníkoch Regiojet, LEO Expres, ARRIVA neplatí bezplatná preprava, ale ceny sú aj tak celkom priaznivé. Pri vlakoch R (rýchlik) a RR (regionálny rýchlik) platia tzv.kontingenty, ktoré určujú koľko bezplatných lístkov je vo vlaku. Ak otáľate s nákupom lístkov, môže sa stať, že nezostane pre všetkých. Napr. pre 30 žiakov bude, pre ostatných nie a musia si zaplatiť polovičné resp. celé cestovné. Pri osobných vlakoch a REX vlakoch kontingenty neplatia, avšak ak kupujete skupinový lístok, musíte najmenej tri dni dopredu požiadať ZSSK o schválenie prepravy. A tí vám môžu, ale aj nemusia vyhovieť.

Pri plánovaní cesty musíte isť konkrétnymi vlakmi, ktoré Vám boli schválené, inak vás môžu pokutovať. Výnimkou sú situácie, keď sú veľké meškania, či mimoriadne situácie. Dobre je však sa najprv poradiť so sprievodcom.

Skupina alebo samostatne

Môžete sa rozhodnúť, či budete vypravení ako skupina alebo ako jednotlivci. Ak cestujete ako skupina, je potrebné vypísať formulár (TU) . Schválený formulár vám istým spôsobom zaručuje, že o vás vedia.  Zároveň ste v ňom uvedený ako vedúci skupiny, ktorý môže v mene skupiny konať. Ak nechcete byrokratizovať a rozhodnete sa kúpiť lístky bez formulára, ušetríte čas byrokratickými úkonmi, ale v prípade napr. meškania alebo mimoriadnej udalosti, sa pozerajú na každého žiaka ako na samostatného cestujúceho, čo vám môže situáciu skomplikovať.

Na „stojáka“ alebo s miestenkou

Ešte stále sa medzi pedagógmi nájde veľa tých, ktorí radšej deťom ušetria euro ako by im mali kúpiť miestenku. Potom nastávajú situácie, že deti stoja aj dve-tri hodiny a pomedzi ne sa pretláčajú iní cestujúci. Dobré je tiež vedieť, že miestenky sa nedajú kúpiť na všetky vlaky. Na osobné to nie je možné a tiež na niektoré REx vlaky. Naopak pri R a RR vlakoch sa to vyslovene odporúča, zvlášť v pondelok, štvrtok a piatok. Dobré je tiež vedieť, že miestenky vám vydajú len k cestovnému lístku, resp. formuláru. A tiež je dobré vedieť, že učiteľ, ktorý pri jednosmernej ceste zaplatí viac ako 10€, má miestenku grátis.

Koľko platí učiteľ ?

Učiteľ ak nemá zľavu, platí plnú výšku. Žiadne pravidlo „na 10 žiakov zdarma“ tu neplatí. Často vznikajú otázky, či učiteľ má alebo môže vyberať peniaze od žiakov aj pre seba. Jednoznačnú odpoveď na to dáva vyhláška, ktorá hovorí, že „náklady spojené s plaveckým výcvikom, lyžiarskym výcvikom, výletom, exkurziou a jazykovým pobytom v zahraničí hradí žiakovi jeho zákonný zástupca. Pedagogickému zamestnancovi poskytuje náhrady pri pracovnej ceste zamestnávateľ„.

 

Naše výlety vlakom nájdete v sekcii https://edusmile.sk/cestovatelske-zazitkove-vzdelavacie-programy/

 

Na záver vám dávame do pozornosti skvelú pomôcku, ktorá vám napovie, kde sa váš vlak nachádza a koľko mešká.

Je to adresa http://tis.zsr.sk/elis/pohybvlaku-iframe

Celé podmienky skupinových prepráv nájdete aj na http://www.slovakrail.sk/sk/bezplatna-preprava/cestovanie-skupin.html