Kam sa vybrať so žiakmi na exkurziu, či výlet? Túto otázku si dávajú učitelia každý rok. Vybrať naozaj dobrý výlet, aby sa deti niečo nové naučili a spomínali na výlet ešte dlho, nie je úplne jednoduché. Chce to naozaj dobrý nápad. Napísala som pre vás pár tipov na miesta, kam som spolu s učiteľmi a žiakmi minulý rok  zavítala na vzdelávacích cestovateľských programoch.

Mesto štôlní a tajchov – Banská Štiavnica

Banská Štiavnica je čarovná. Pre mňa zvlášť, študovala som tu 4 roky na strednej škole 😊 Toto historické mesto si ma získalo a verím, že aj ostatných, ktorí tu boli. So školskými skupinami som tu bola viackrát. V Štiavnici je pre žiakov aktivít veľa, my sme boli v mineralogickej expozícii Banského múzea nachádzajúceho sa priamo v srdci mesta.

Minerály, štôlnička aj antikvariát

Žiaci mali možnosť nahliadnuť do 400 rôznych druhov minerálov z lokalít celého sveta. Milá lektorka usadila žiakov v miestnosti s minerálmi a zoznámila ich s exponátmi. Porozprávala deťom naozaj veľa zaujímavostí. Minerály sme dokázali obdivovať a diskutovať o nich asi jednu vyučovaciu hodinu, dokonca potom sme mali možnosť prejsť sprístupneným 75 metrovým úsekom banskej štôlne Michal. Aktivít v múzeu sa dá robiť oveľa viac, stačí si len vybrať podľa záujmu. Priamo v múzeu si deti môžu zakúpiť aj suveníry. Pani učiteľky a sčítané deti poteší antikvariát s knižkami za symbolické ceny. Keďže Banská Štiavnica je mojou srdcovkou, previedla som deti aj po námestí a ukázala im najdôležitejšie historické pamiatky.

Hlboko pod zemou

Ďalšou atrakciou, ktorú sme navštívili, bolo Banské múzeum v prírode – Štôlňa Bartolomej. Asi si viete predstaviť to nadšenie detí, keď sa dozvedeli, že ich čaká prechádzka v štôlni pod zemou. V banskom skanzene si obliekli plášť, dostali prilbu a baterku a s nadšením počítali schody smerom do štôlne. Tu je dobré pripomenúť, že vhodná obuv, je nevyhnutná. Zážitky so zle oblečenými a obutými žiakmi (a učiteľmi) nemusia byť vždy vtipné. Žiaci sa dozvedeli o živote baníka a tiež ako sa vtedy „baníkovalo“ v štôlňach na ťažbu zlata a striebra. Ako to už býva, deti si najviac zapamätali pikošky, ako napríklad príbeh o banskom vozíku, ktorý slúžil ako toaleta, či o banských škriatkoch Permoníkoch.  Pod zemou sme strávili takmer hodinu. Výlet sa deťom veľmi páčil.

Banícka obec ukrytá v horách – Špania Dolina

Špania Dolina  je vzdialená približne 10 km od Banskej Bystrice. Svojou unikátnosťou a tiež banskou tradíciou je výnimočným miestom. Pre školy ponúka atrakciu v Historickej škole prof. Jozefa Mistríka. My sme tam boli so žiakmi piateho a šiesteho ročníka. Hneď, po vystúpení z autobusu, nás privítala milá pani Katarína, riaditeľka Historickej školy. Deti mali naozaj bohatý program, vrátili sa do obdobia vyučovania pred 100 rokmi.

Tabuľky, drevené lavice a písanie brkom

Na úvod pani Katarína zoznámila deti s programom a pustila krátky edukatívny film o histórii obce Špania Dolina a Historickej školy. Deti sa dozvedeli, že Špania Dolina má zaujímavú minulosť aj vďaka objavenému ložisku medeno-striebornej rudy. Počas programu si skúsili ako sa kedysi písalo na tabuľky s pierkami a atramentom, sedeli v klasických starých drevených laviciach. Po programe v historickej škole, ich čakal chutný obed a po oddychu sme vyšli na krátku prechádzku malým baníckym náučným chodníkom.

Unikátny orloj je prierezom bane

Jeho súčasťou je Banícky orloj, Tajch a Cisárska štôlňa. Pani Katarína nám cestu spestrila zaujímavými príbehmi.  Viac než štvorhodinový pútavý program je spojením vzdelávania, zážitku aj pobytu na čerstvom vzduchu. V maličkej obci si deti môžu kúpiť suveníry na pamiatku. Každý účastník navyše dostal spomienkový diplom baníka.

Cestou vlakom do Košíc 

Podľa mňa, najkrajšia cesta od Žiliny do Košíc, je vlakom. Deti mali z vlaku možnosť vidieť nielen krajinu a mestá, ktorými sme vlakom prechádzali, ale zabavili sa tímovo aj pomocou pripravených aktivít. Po vystúpení z vlaku, žiaci obdivovali Košickú železničnú stanicu. Niektorí cestovali vlakom prvýkrát a bol to pre nich obrovský zážitok. Najviac pobavil názov nad schodiskom Košickej železničnej stanice – Východ zakázaný, čo si deti západne od Košíc vysvetlili inak. So žiakmi sme mali na celodenný výlet naplánované atrakcie v srdci mesta a to návštevu Planetária a Steelparku.

Planetárium ako v noci

Ako prvú atrakciu sme zvolili návštevu Planetária prechádzkou zo železničnej stanice. Planetárium sa nachádza v centre Košíc na námestí a je súčasťou Slovenského technického múzea. Pán lektor nás pripravený čakal a zaviedol do Planetária. Oboznámil deti s programom, ale aj so zákazom používania mobilných telefónov a vecí, ktoré vyžarujú svetlo, pretože sme sa mali presunúť do tajuplného tmavého vesmíru. Svetlo by tak narúšalo pozornosť a odborný výklad. V Planetáriu sa deti v mysli transportovali do vesmíru a dozvedeli sa zaujímavosti o súhvezdiach, planétach a tiež ako vydržať vyše hodiny bez zapnutého mobilu. Cestou z Planetária  sme si pozreli námestie a zastavili sa v Dóme svätej Alžbety a pri spievajúcej fontáne, ktorá vlastne nespievala iba hrala. Na námestí sme deťom povedali niečo o histórií a tiež si mali možnosť spraviť krátku prestávku spojenú s nakúpením suvenírov.

Jedna z mála matematických exkurzií

Po prestávke sme zamierili do Steel parku vzdialeného asi 20 minút od Dómu svätej Alžbety. V Steel parku nás čakal program Matematika hrou a expozícia Tangramy (hlavolamy). Pani lektorka vyberala aktivity z oblasti matematiky rozvíjajúce logické myslenie a tímovú prácu. Témy boli prispôsobené veku detí a program trval približne 60 minút. Po matematike hrou nás čakala expozícia na 3. poschodí – Tangramy (hlavolamy). Deti sa tak zahĺbili do jednotlivých hier, že sme mali, čo robiť ich pozornosť upriamiť na nás, a stihnúť vlak do Žiliny 😀

Výlet do Čachtíc – Čachtické podzemie

(so súhlasom Čach.podz.)

Tak ako to bolo s tou Bátoričkou ? Aj na túto otázku sme hľadali odpoveď so žiakmi štvrtého a piateho ročníka na vzdelávacom výlete do Čachtíc. Cestovali sme autobusom z Považskej Bystrice do Čachtíc. Sprievodca Čachtickým podzemím Miro Bitarovský nás privítal a previedol nás obcou Čachtice. Počas cesty nás čakali viaceré miesta, ku ktorým porozprával zaujímavosti z histórie a legendu o krvavej grófke. Mali sme sa možnosť prejsť aj čachtickým podzemím. Deti si mohli kúpiť aj suveníry a spraviť si zopár fotiek na pamiatku.

Bez hradu by to nebolo ono

Keď sme boli v Čachticiach, chceli sme vidieť aj hrad. Asi polhodinová prechádzka lesom nás doviedla k bráne Čachtického hradu. Tam na nás čakala sprievodkyňa, ktorú deti milo prekvapili, pretože sa zvedavo pýtali a naozaj ich história grófky Báthoryovej zaujala. Na hrade sa dali kúpiť suveníry aj niečo pod zub. Cestou z výletu niektorých žiakov natoľko zaujala história a legenda o krvavej grófke, že si kúpili knihu o živote Čachtickej pani.

 Výlet do Tatier vlakom – Tricklandia

So žiakmi spojenej školy z Vrútok sme sa vybrali na výlet do Tatier vlakom. Spojili sme prechádzku okolo Štrbského plesa a Tricklandiu v Starom Smokovci. Prvou zastávkou bola Štrba, ktorá je nadmorskou výškou  895 metrov najvyššie položenou stanicou vlaku v našej republike. Mali sme namierené na Štrbské pleso a to „tatranskou zubačkou“. Po asfaltovej ceste zo železničnej stanice sme sa dostali k najznámejšiemu pohľadu vo Vysokých Tatrách . Náučný chodník okolo jazera bol zameraný na históriu Štrbského plesa, boli tam aj workoutové prvky na precvičovanie. Vďaka dreveným infopanelom sme deťom vysvetľovali jednotlivé zaujímavosti a vymýšľali zábavné hry spojené s danými informáciami ako napríklad zistiť hĺbku a rozlohu Štrbského plesa pomocou infopanelov. Po prechádzke sme si dali prestávku pre kúpu suvenírov a občerstvenia. Po približne dvojhodinovom pobyte na Štrbskom plese sme sa vybrali električkou do Starého Smokovca. Deti už s nadšením počítali zastávky a obdivovali prírodu. Tešili sa na ďalšiu atrakciu do Tricklandie.

Z rôznych uhlov iná realita

Tricklandia bola vzdialená 8 minút peši od železničnej stanice. Po príchode si deti uložili veci do skriniek a pani lektorka ich privítala a oboznámila s programom. Deti sa zabavili na optických ilúziách  s 24 atrakciami, fotili, obdivovali svet optických klamov a zahrali si naháňačku v zrkadlovom kráľovstve. Po vybláznenej atrakcii v Tricklandii nás čakala cesta vlakom zo Starého Smokovca do Popradu a z Popradu do Vrútok domov.

Musím vám povedať, že vždy keď cestujem na výlet s deťmi, teším sa. Mám radosť, keď vidím ich radosť a zvedavosť, čo sme si pre ne prichystali. Keď vám na konci výletu prídu povedať, že ich to veľmi bavilo, čo ich zaujalo a tešia sa na ďalší výlet…. to je naozaj ten pocit, pri ktorom vieme, že to čo robíme má zmysel.

Určite je mnoho krásnych miest a a atrakcií na Slovensku, ktoré stojí za to navštíviť . Máte aj vy nejaké zaujímavé miesta, ktoré odporúčate navštíviť so žiakmi? Napíšte nám o nich na ebook@edusmile.sk

Zdieľaj článok s kamošmi a kamoškami