Z kedysi viac než sto kilometrovej siete lesných železníc, sa zachoval kúsok trate, kde aj dnes môžu žiaci a ďalší návštevníci prežiť kúsok histórie na vlastnej koži. Čiernohronská železnica je to výborné miesto pre školský výlet. Táto historická železnica postavená z roku 1908 pre zvoz dreva, dnes premáva z Čierneho Balogu na tri smery – Vydrovo, Dobroč, Šánske a stala sa vzdelávacou a turistickou atrakciou Horehronia.

Riaditeľ a sprievodca cestovného ruchu Ing. Aleš Bílek, nám prezradil niekoľko zaujímavostí o miestach a atrakciách, ktoré môžete vďaka historickej železnici navštíviť.

Historická železnica ako unikát Slovenska

Čiernohronská železnica ponúka pre žiakov a učiteľov zážitok v podobe jazdy historickým vláčikom v otvorených storočných vagónikoch. Spojiť ho môžete aj s výletom do jedinečného múzea v prírode – Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline. Vláčikom objavíte zabudnuté zákutia prírody popri trati v jedných z najkrajších dolín Karpát, pôjdete cez svetový unikát, kde vlak prechádza pomedzi tribúnu a futbalové ihrisko. Počas výletu sa naučíte veľa z histórie techniky lesných železníc aj o práci lesníkov.

Čiernohronská železnica je ideálnym prepojením techniky s prekrásnou prírodou Karpát

Aká je podľa Vás najkrajšia trasa Čiernohronskej železnice?

Všetky tri trasy sú niečím zaujímavé, najatraktívnejšia je samozrejme tá do Vydrovskej doliny a  lesníckeho skanzenu. V Lesníckom skanzene sa dozviete mnohé o prírode, lese a práci lesníkov v ňom.

 Parní lokomotiva učinila pro sblížení lidstva víc, než všichni filozofové, básníci a proroci od počátku světa.

Reportáž o Čiernohronskej železnici

Príjemným spestrením jazdy pre žiakov je prehliadka múzea Čiernohronskej železnice

V našom múzeu sa žiaci dozvedia veľa o vzniku, prevádzke i súčasnosti lesných železníc na Slovensku. Poskytuje komplexný prehľad vývoja dopravy dreva v Karpatoch s dôrazom na vznik, vývoj a súčasnosť lesných železníc.

Máme v prevádzke tiež tematické vozne – dva reštauračné vozne, jeden bazénový na leto a pripravujeme pre túto sezónu špeciálny kinovozeň  s premietaním kultového filmu „Nevera po slovensky“.

Čo je pre žiakov najväčším zážitkom počas jazdy historickým vláčikom?

Okrem jazdy samotnej chlapcov vždy zaujímajú parné lokomotívy, dievčatám sa páčia krásne výhľady a príroda okolo trate.

Vytvorila : Nikola Laurenčíková

Zdieľaj tento článok s kolegami