Poznáte ten príjemný pocit,  keď sa necháte  unášať plavbou na lodi? Sledujete okolitú prírodu a užívate si poskakujúcu loď na vlnách.  Jeden z takýchto zážitkov si spoločne vychutnáme počas plavby na lodi MP Orava. Premáva po Oravskej priehrade a každoročne prevezie aj desiatky skupín školákov na koncoročných výletoch. Za kormidlom je Pán kapitán Rudolf Migra, ktorý nám prezradí zaujímavosti a postrehy z plavieb loďou. Sprievodkyňa Aďa nám poodhalí, čo v sebe ukrýva ostrov uprostred priehrady, na ktorom zakotvíme.

Zdroj: Archív lodorava.sk

Máte ako kapitán ešte aj po rokoch radosť z plavby ?

Pre nás je každá plavba loďou MP Orava výnimočná, a to vďaka ľuďom, pretože bez ľudí by neboli plavby 🙂 . Je úžasné, keď vidíme ako sa deti aj dospelí tešia. Celú atmosféru spríjemňuje krása Oravskej priehrady s nádherným výhľadom na okolité hory, Západné Tatry, Babiu horu, Vtáčí ostrov a samozrejme Slanický ostrov umenia.

Keď na záver výletu niekto za nami príde a povie, že to bolo super tak to je pre nás to naj.

Počas výletov je prvou vecou, čo deti zaujme, samotná loď. Často sa stretávam s tým, že chcú deti vidieť ako sa loď štartuje, kormidluje a kde sa samozrejme trúbi. A nie je to zaujímavé len pre deti, ale aj pre dospelých.

Máte aj vtipné príhody alebo momenty z plavby? „Máme aj vtipné momenty, medzi nami kapitánmi je to určite ten prípad, keď zabudneme svojich pasažierov na ostrove, ale vždy sa rýchlo spamätáme a hneď sa po nich vrátime 🙂 “ .

Zdroj: Archív lodorava.sk

Slanický ostrov umenia je zaujímavosťou aj vďaka samotnému názvu. Prečo dostal pomenovanie ostrov umenia?

Ľudoví maliari, rezbári a kamenári zanechali podľa odpozorovaných predlôh zo svojho bežného života po celom území Slovenska historickú stopu o svojom prirodzenom talente a umeleckých schopnostiach. Jedným takým miestom je aj Slanický ostrov. Svoje pomenovanie „ostrov umenia“ získal vďaka stálej expozícii Oravskej galérie v interiéri kostola, tradičnej ľudovej plastiky a maľby na sklo.

Expozícia nachádzajúca sa na ostrove dokumentuje tradičné ľudové umenie, oravskú kamenársku tvorbu či maľby na skle.

Zdroj: Archív lodorava.sk

Aké sú zaujímavé miesta a atrakcie na ostrove?

Spolu so školskými skupinami počas návštevy Slanického ostrova môžeme objaviť v interiéri kostola a hrobky rodiny Klinovských sochu významného dejateľa Antona Bernoláka, rodáka zo Slanice. Ďalej po oboch stranách kostola narazíme na Lapidária  a taktiež môžeme, vzadu za kostolom, objaviť cintorín.

V interiéri barokovo-klasicistického kostola je nainštalovaná expozícia „Slovenská tradičná ľudová plastika a maľba“ a v exteriéri ostrova vzniklo lapidárium „Oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia“.

V bývalej hrobke môžeme obdivovať expozíciu histórie zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady. Dedičstvá na Slanickom ostrove sa svojou jedinečnosťou zaradili medzi najviac navštevované kultúrne miesta Oravy.

Zdroj: Archív lodorava.sk

Aďa, máte nejaké obľúbené miesto Vašu „srdcovku“ na Slanickom ostrove umenia?

Podľa môjho názoru je mojou „srdcovkou“ na Slanickom ostrove samotný štít ostrova, ktorý ponúka nádherný výhľad na rozľahlú Oravskú priehradu a okolitú prírodu. V úvode sezóny navštívime aj vtáčí ostrov, ktorý ponúka pohľad na rôzne druhy vtáctva. Ak hľadáte tip na školský výlet, návštevu Slanického ostrova umenia, odporúčame všetkými desiatimi 🙂 .

Vytvorila: Nikola Laurenčíková

Pozrite si tiež:

Zdieľaj a daj vedieť zámym o tejto atrakcii